HelNoPedia

Pupulus Sarvilus

Pupun kaltaisen uhanalaisen, sarvekkaan olennon, latinalaiselta nimeltään Pupulus Sarviluksen, on uumoiltu elävän ainoastaan HelsinkiNorth alueella. Olento kuuluu mahdollisesti jäniseläinten (Lagomorpha) lahkoon, mutta ei ole soveltuva lemmikkikaniksi (Oryctolagus cuniculus) – lähinnä sen vuoksi, ettei sitä saada helposti kiinni.

Vaikka ”jänöstä” on tehty lukuisia epämääräisiä havaintoja, sen olemassaoloa ei pystytä varmuudella todistamaan. Silminnäkijöiden havaintoja ”vemmelsäären” liikkeistä on tehty erityisesti Solttilan alueella ainutlaatuisten, puhtaiden lähdevesien ääreltä. Solttilan raikasta lähdevettä käytetään sellaisenaan myös Altian alkoholituotteiden, kuten Koskenkorvan valmistamisessa. Paikalliset silminnäkijät ovat raportoineet alueella epämääräisiä jälkiä, joiden epäillään olevan ”pupujussin” jättämiä.

Pupulus Sarviluksen elintavoista tiedetään vielä varsin vähän. Koska havaintoja muualta maailmasta ei ole tullut, tutkijat ovat päätelleet ”puppelin” viihtyvän vain HelsinkiNorthin alueella sille erityisen hyvin sopivien elinolosuhteiden vuoksi. Näitä ovat mm. puhdas ilma, laadukas vesi, monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä ainutlaatuiset elämykset.

Solttilassa Pupulus Sarviluksen legenda on tunnettu jo kauan ja se kuuluu alueen alkuperäisväestön mytologiaan.


Pupulus Sarvilus

Mainostoimisto Reaktion silminnäkijähavaintojen ja tiedemiesten päätelmien perusteella tehty hahmotelma luontokappaleesta

Silminnäkijähavaintoja

Maanviljelijä Kullervo J. Unttila raportoi 12.9.1962 seuraavan havainnon: ”Ollessani keräämässä suppilovahveroita kyykistyneenä mättäälle tunsin yhtäkkiä pakaroissani kovan töötäisyn ja lensin rähmälleni pusikkoon. Kuvailisin töötäisyä sarvekkaan olennon puskuksi päin takalistoa. Vaikka en nähnyt olentoa, ajattelin heti, että kyseessä taitaa olla paikallinen mystinen olento, Pupulus Sarvilus”. Myöhemmin selvisi, että samana päivänä oli naapuritilan Reima-pukki päässyt karkuteille muutaman tunnin ajaksi. Varmuudella ei siis voida todentaa, mikä Unttilaa töytäisi.

Paikallinen Solttilan Majan emäntä Mari Kivi oli juuri tullut solariumista ja oli ottamassa solariumlaseja pois, kun hän teki havainnon ikkunansa ulkopuolella sarvekkaasta, pomppivasta olennosta valtavan lumipyryn aikana varhaiskeväällä 1985. Marin mukaan kyseessä oli todennäköisesti Pupulus Sarvilus, mutta hän ei onnistunut saamaan kuvia olennosta, sillä yllättävässä tilanteessa Mari yritti pukea ensin päälleen uudenkarheat kivipestyt Levikset, samalla kurottaen kohti retrokameraansa.

Ison maatilan läheisyydessä asustanut puunhakkaaja Kai Ankea väitti nähneensä pupuvartaloisen ja tuuheakarvaisen otuksen mahtailevan sarvillaan palattuaan kotiinsa lavatansseista 80-luvun loppupuolella. Metsurin kertomuksen mukaan olento lähti käpälämäkeen ”isoin loikkauksin” ja ”kiireen vilkkaa”. Lukuisat asiantuntijat N.O. Hevan johdolla ovat olleet epäileväisiä tarinan suhteen, sillä K. Ankea ei ole naapureiden mukaan koskaan vaikuttanut rytmitaitoiselta ihmiseltä.

Janne W. Elling oli juuri opastamassa kouluryhmää Hyvinkäällä SeikkailuSveitsin kiipeilypuistossa ruskaisena syyskuun iltapäivänä 2019. ”Olin juuri liitämässä pitkää liukua puiston MegaZipline-radalla lähes 40m korkeudessa. Kesken liu’un huomasin supan pohjalla sarvekkaan, mahdollisesti sinisilmäisen, jänistä muistuttavan eläimen, juoksemassa kuntoportaita. Ällistyneenä näystä kiirehdin kuntoportaille kuvaamaan otusta. Sain otettua muutamia keskinkertaisia otoksia tästä oudosta oliosta. Ehdin nähdä jo silmissäni pystin Vuoden Luontokuva kilpailusta, mutta myöhemmin huomasin kuvien mystisesti kadonneen puhelimeni muistista”. Kukaan muu paikallaolija ei ollut nähnyt otusta, joten Janne W. Ellingin tarinaa pidettiin epätotena. Hänen haaveensa Vuoden Luontokuva voitosta jäi toteutumatta.

Touhux Oy:n Tero oli kesällä 2020 suunnittelemassa matkailun ohjelmapalveluitaan Tuusulanjärven rannassa, kun hän suureksi ihmetyksekseen näki jotain, mikä sai hänen mielikuvituksensa laukkaamaan. Lähellä rantaa liikkui jäniksen kokoinen olento ja silmänräpäyksessä hän näki samassa paikassa pomppivan sarvet. ”Piti ihan varmistaa, että olen hereillä. Järjestämme ohjattuja matkailupalveluita jatkuvasti, mutta en ole koskaan nähnyt vastaavaa”, Tero kertoi. Tapaus on herättänyt paljon keskusteluita paikallisten keskuudessa. Komisario Konsta Aapeli Etevä arvioi tuoreeltaan kyseessä olleen mahdollisesti harvinainen tapahtuma, jossa samassa paikassa on ensin liikkunut jänis ja sitten heti perään jokin sarvellinen eläin, kuten peura. Osa paikallisista uskoo kuitenkin kyseessä olleen jokin mysteeriolento, mahdollisesti Pupulus Sarvilus.

Uusia silminnäkijähavaintoja voi raportoida sähköpostiin info (at) helsinkinorth.fi

Ulkonäkö ja luonne

Hahmotelmassa Pupulus Sarviluksella on esitetty olevan vaalea tuuhea turkki, pupumainen vartalo ja siniset silmät. Erityispiirteenä sillä on kallosta kasvavia luurakenteita, eli samettisen nahan peittämät sarvet. Tämä on ihmetyttänyt tiedemiehiä, sillä eläintieteessä varsinaisia sarvia on vain sorkkaeläimillä. Eläimillä sarvet ovat usein taisteluvälineinä tai niitä käytetään mahtailuun tai tunnistamiseen. Tiedemiehet ovat epäilleet pupusauruksella sarvien olevan pelkästään mahtailuun, sillä muutakaan järkisyytä ei ole asialle löydetty.

Tutkijat ovat olettaneet Pupulus Sarviluksen hampaiden kasvavan jatkuvasti, kuten muillakin jäniseläinten lahkoon kuuluvilla. Pupulla onkin oltava riittävästi nakerrettavaa. Tiedemiehet ovat myös päätelleet Pupulus Sarviluksen ujoksi olennoksi, joka ei näyttäydy ihmisten edessä kovin usein.

Ravinto

Tiedemiehet eivät ole saaneet riittävällä varmuudella tutkittua Pupulus Sarviluksen ruokailutottumuksia. Tutkijat ovat päätelleet Pupulus Sarvilukselle kelpaavan vain äärimmäisen puhtaan lähdeveden, mutta muuten sen oletetaan syövän kotimaisia puhtaita marjoja, yrttejä ja sieniä.

HelsinkiNorth ja Pupulus Sarvilus

HelsinkiNorthin hallitus oli kokoustamassa Solttilan Majalla syksyllä 2021. Kahvitarjoilujen lomassa Solttilan emäntä Mari Kivi teki taas havainnon sarvekkaasta, pomppivasta olennosta ja huudahti: ”siinä se nyt menee, kuuluisa Pupulus Sarvilus, taas käynyt varmaan ryypyllä”. HelsinkiNorthin puheenjohtaja Vesa Kokkonen sekä varapuheenjohtaja Jaana Nordensvan kiirehtivät epäuskoisina ikkunalle, mutta eivät ehtineet nähdä valkoisesta pomppivasta olennosta kuin vilauksen. Tapahtuman johdosta hallituksen jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että Pupulus Sarviluksesta tulisi tehdä HelsinkiNorth matkailualueen maskotti.