Täysillä Tulevaisuuteen  – 11.5.2023

Kytäjän koivukuja hiirenkorvalla, kevät on hiipinyt talven jälkeen ja olemme valmiina täysillä tulevaisuuteen päivään. HelNo & Hyria Laboratories sekä Uutta!- hankkeiden yhteispäivä on käynnistynyt. Ovella meitä vastaanottaa tietysti tanssien robotti Pepper ja toki hankehenkilökuntakin on yhtä hymyä, kun osallistuja alkaa virrata. Pian Kytäjän talli on täynnä matkailu- ja ravintola-alan ammattilaisia alueelta. 

Aamukahvien jälkeen juontajat Hyrian palvelualojen koulutuspäällikkö Jenni Hakala-Deiro ja Hotel Sveitsin hotellinjohtaja Vesa Kokkonen toivottavat kaikki lämpimästä tervetulleiksi. Kytäjällä on upea historia, jonka johdatteleman hypätäänkin heti tulevaisuustutkija Hanna-Kaisa Aallon luentoon. Aalto johdatteli aiheeseen ensin toteamalla, että “tulevaisuuksia on useita, tulevaisuus ei tapahdu meille, vaan voimme vaikuttaa siihen. Tulevaisuuden ennakointi on kestävyyslaji.” Hän jatkoi kertomalla matkailu- ja ravintola-alan trendejä ja ilmiöitä maailmalta ja ennen kaikkea, miten asiakaskunta tulee muuttumaan tulevaisuudessa ja millaisia eri kuluttajatrendejä on havaittavissa.  

Suomen matkailun trendeissä tarkasteltiin tarkemmin “kolme kovaa”; elämyksellisyys, vastuullisuus ja digitaalisuus. Yleisö nyökytteli, ja osallistujat pääsivät parin kanssa kertomaan mielipiteensä eri aiheista. Saimme repun täyteen eväitä tulevaisuutta varten ja jokaisen yrittäjän onkin syytä miettiä omia toimintojaan, miten muovataan yhdessä tulevaisuutta. 

Seuraavaksi kuulimme Heymo Hotellin Jarmo Ritalan puheenvuoron uudesta Sokos Hotellien Heymo-hotel- konseptista ja työyhteisön yhteisöohjautuvuudesta. Painotetaankin heti alkuun, että yhteisöohjautuvuus ei tarkoita itseohjautuvuutta. Tiimiläisillä on eri rooleja ja vastuualueita ja heistä jokainen esimerkiksi vuorollaan vetää tiimipalavereja. Vastuu on jaettu, työvuoroissa työskennellään pääsääntöisesti yksin ja jokaisella on valtuus toimia, tehdä ja esimerkiksi korjata saman tien reklamaatiotilanteiden hyvitykset. Heymossa maksat vain siitä, mitä käytät ja tämähän on aika järkeenkäyvää, kun vastuullisuus on kuitenkin tärkeä seikka ihan kaikessa. 

Ainoa Winery David ja Paola perustivat yrityksensä rakkaudesta harrastukseensa, viineihin. Pariskunta asui ennen Kaliforniassa, josta he saivat työkomennuksen Suomeen. He olivat innoissaan tuntemattomasta maasta ja Euroopassa asumisesta. Viiniharrastajani täällä ei kuitenkaan voinut “tilata rypäleitä Italiasta” ja näin he saivat inspiraation kokeilla viinin tekemistä eri suomalaisista marjoista. Alku oli hankala, viinit pahoja, mutta sinnikkäästi pikkuhiljaa he oppivat marjat ja niiden viinin valmistuksen. Nyt useat heidän viininsä ovat voittaneet monia eri palkintoja. Heidän viinitilallaan voi käydä Hollolassa ja mikä parasta heidän viinien hiilijalan jälki on pieni, koska marjoa ei kasvateta ja kastella tiloilla. Ne löytyvät metsistä. Näitä viinejä keskiyön auringon kypsyttämillä marjoilla kannattaa totisesti maistaa! Suomella on kaikki mahdollisuudet tulla viinimaaksi! 

Iltapäivällä jokainen osallistuja sai keskittyä parantamaa oman yrityksensä liiketoimintaa tulevaisuutta varten. Osallistujilla oli valittavissa eri workshoppeja oman mielenkiinnon mukaan. Workishopeista löytyi hissipuhe, ympäristövastuullisuus, tulevaisuustyöpaja, mindfullness, virtuaalimatka sekä seppo-peli tulevaisuus 2050.  

Parasta päivässä oli tietysti myös verkostoituminen, alueen matkailullisen yhteishengen kohottaminen, iloiset tapaamiset ja uudet tuttavuudet.  

Päivä inspiroi ja antoi paljon uusia näkökulmia tulevaan!  

Olemme valmiina tulevaisuuteen! Kiitos Kaikille osallistujille! 

LISÄTIETOJA:

Roni Pakkala

Projektipäällikkö

+358 40 661 6274

roni.pakkala@helsinkinorth.fi

HelsinkiNorth ry

Sini Rauhala

Hankevastaava

+358 40 610 4706

sini.rauhala@hyria.fi

Hyria koulutus Oy